BALIKESİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BANDIRMA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ
Yönetim
Başhekim
İdari ve Mali İşler Müdürü
Kurumsal
Tarihçe
Misyonumuz
Vizyonumuz
Kalite Politikamız
Organizasyon Şeması
Değerlerimiz
Personel
Diş Hekimlerimiz
Diş Hekimlerimiz 2
İdari Personeller
Diş Klinik Yardımcıları
Dİş Teknisyenleri
Hemşireler
Röntgen Teknisyenleri
Bilgi işlem ve Sürekli İşçi Personelleri
Kalite
Komite ve Ekipler
Öz Değerlendirme Ekibi
Anket-Hasta ve Çaşılan Görüş Öneri Değerlendirme Ekibi
Hasta Güvenliği Komitesi
Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesi
Eğitim Komitesi
Tesis Güvenliği Komitesi
Temizlik Komitesi
Enfeksiyon Kontrol Komitesi
Tıbbi Cihaz Yönetim Ekibi
Acil Durum ve Afet Yönetim Ekibi
SKS Bölüm Sorumluları
Bölüm Kalite Sorumluları
Genel Uyum Eğitim Sorumluları
Meslek Bazında Uyum Eğitim Sorumluları
Sağlıkta Kalite Hizmetleri
Öz Değerlendirme Planı
Sosyal Sorumluluk Eylem Planı
Ağız ve Diş Sağlığı
Diş Hekimi Acil Yaklaşımı
Diş Absesi
Diş Çürükleri
Diş Çekimi ve Sonrası
Diş Dolguları
Kanal Tedavisi
Protez ve Bakım
Sigara ve Ağız Sağlığı
Ağız Kanseri
Hamilelikte Diş Bakımı
Birimlerimiz
Poliklinikler
Çocuk Polikiliniği
Nöbet Polikliniği
Bebek Bakımı ve Emzirme Odası
Evde Sağlık Birimi
Genel Anestezi Uygulaması
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Endodonti
Periodontoloji
Protetik Diş Tedavisi
Bilgi Alanı
ADSM Tanıtım Broşürü
Randevu Verme Süreleri
Hizmet Standartları
Hasta Hakları Yönetmeliği
Nasıl Randevu Alabilirim
Çalışan Hakları
Çalışan Hakları Genelgesi
İletişim & Ulaşım
Bize Ulaşın
Hasta İletişim Formu
Çalışan İletişim Formu
Ulusal Hasta Güvenliği Sitemi
Türkiye Sağlıkta Çalışan Güvenliği Sistemi
Özellikli Sağlık Hiz.
Ağız ve Diş Sağlığı
Diş Çürükleri
Diş Çürükleri
24 Ekim 2017
Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılanmaktadır. Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır.
Dişler neden çürür?
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Uzun yıllar, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde “çok sebebe bağlı bir hastalık” olduğu anlaşılmıştır. Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:
• Bakteri plağı (Diş plağı adı da verilir)
• Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un... gibi)
• Bünyesel etkenler (Dişin yapısı. tükürüğün bileşimi... gibi)
Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar.
Çürük belirtileri nelerdir?
Çürük ve oyulmuş bir diş, koyu renkli boşluğuyla kolayca tanınır. Fakat bazen çürük çukurcuğu gizli kalır ve diş hekimi ancak yardımcı tanı araçlarıyla (mesela diş röntgeni gibi) teşhis koyabilir.
Diş çürüğünde diş hekimine başvurmayı gerektiren en önemli belirti ağrıdır. Ağrı, soğuk, sıcak, tatlı veya ekşiden olur. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve etken ortadan kalkınca ağrıda geçer; fakat tedavi edilmeyen çürüklerde ağrılar bir süre sonra sürekli olmaya başlarlar.
Diş çürüğü nasıl ilerler?
Çürük, daima dişin yüzeyinden başlar ve ilerleyerek dentin tabakasına erişir. Dentin, mineden daha fazla organik madde içerir. Bu nedenle çürük bu tabakada daha çabuk yayılarak dentini bir burgu gibi deler; fakat, çürüğün ilerleme hızı, kişiden kişiye ve dişten dişe çok değişir.
Öyleyse, çürükten korunmak için ne yapmalıdır? Asıl korunma, ikinci saldırgana yani mikroplara karşı mücadele ile olur. Bu da dişleri fırçalayarak gerçekleştirilir.
Kimlerde daha çok çürük olur?
Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna göre herkes için bir tehlike var demektir. Ancak beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin oranı çok yüksek olanlar bir de sularında florür oranı çok düşükse çok daha fazla çürük tehlikesi altındadırlar. Bakteri plağı tarafından oluşturulan aside karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez.Tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar
Çürük oluşumuna bazı alışkanlıkların etkisi
Beslenme alışkanlıklarının çürük oluşumuna etkisi olduğu öteden beri bilinmektedir. (Örneğin sert ve lifli gıdalarla beslenen Eskimolarda çürük hemen hemen hiç görülmez.) Buna karşılık yumuşak ve yapışkan besinlerin dişler üzerine tutunmaları, plak oluşturmaları ve çürük meydana getirmeleri daha kolaydır.
Diş çürümesi önlenebilir mi?
Evet. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları küçük başlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta derecede sert ya da yumuşak kıllı olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmelidirler. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Asla başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak aynı zamanda ağız kokusunu gidererek ferahlık ve temizlik hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.
Diş hekimine muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en iyi yoldur. Ayrıca sıcak ve soğuğa duyarlı dişler ya da ağrılı dişlerde veya tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden hekime başvurulması tedavinin şeklini değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.
×